Een recente studie ondersteunt eerdere bevindingen die suggereren dat knoflook cholesterol kan verlagen.

Knoflook is een keukenkruid dat veel wordt gebruikt voor de behandeling en preventie van hart- en vaatziekten en kanker. Er zijn talloze onderzoeken die de effecten van knoflook op cholesterol hebben onderzocht. Maar hun langetermijneffecten op lipiden of op cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit blijven onbekend. Andere bereidingen van knoflook (zoals enterisch gecoate knoflook of rauwe knoflook) zijn niet goed bestudeerd.

Meerdere eerdere studies bij mensen hebben gemeld dat knoflook het totale cholesterol en lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL of “slechte cholesterol”) in korte tijd (4 tot 12 weken) enigszins kan verlagen. De effecten op lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL of “goede cholesterol”) zijn onduidelijk. Dit is nog steeds een gebied van controverse.

In een studie gepubliceerd in het professionele Journal of the Science of Food and Agriculture , analyseerden onderzoekers gegevens van 26 goed ontworpen klinische onderzoeken om de effecten van knoflook op het cholesterolgehalte te beoordelen. Over het algemeen ontdekten de onderzoekers dat knoflook effectiever was in het verlagen van cholesterol dan placebo. De auteurs ontdekten dat knoflook, in vergelijking met controlegroepen, het totale cholesterol en triglyceriden aanzienlijk verlaagde. De voordelen van knoflook waren het meest opvallend wanneer het werd gebruikt als een langdurige behandeling en bij personen die begonnen met de behandeling met een hoger totaal cholesterolgehalte. Knoflook bleek geen significant effect te hebben op de lipidenniveaus, waaronder HDL- en LDL-cholesterol.

De auteurs concludeerden dat knoflook het totale cholesterol en triglyceriden kan verlagen en kan worden overwogen voor mensen met een risico op hartaandoeningen.

Naast knoflook kunnen verschillende andere integratieve therapieën, zoals rode gistrijst en visolie, het cholesterolgehalte verlagen.

Sinds de jaren zeventig hebben studies bij mensen aangetoond dat rode gist de bloedspiegels van totaal cholesterol, LDL en triglyceriden verlaagt. Producten met extract van rode gistrijst kunnen worden gekocht, vooral via internet. Deze producten zijn echter mogelijk niet gestandaardiseerd en hun effecten zijn niet voorspelbaar. Voor het verlagen van cholesterol is er beter bewijs voor het gebruik van geneesmiddelen op recept, zoals lovastatine.

Er is sterk wetenschappelijk bewijs, gebaseerd op studies bij mensen, dat omega-3-vetzuren uit visoliesupplementen of de vis zelf de triglyceridenspiegels in het bloed aanzienlijk verlagen. De voordelen lijken dosisafhankelijk te zijn. Visoliesupplementen blijken ook kleine verbeteringen in HDL-cholesterol te veroorzaken. Er zijn echter ook verhogingen van (verslechtering van) LDL-cholesterolwaarden waargenomen. Het is onduidelijk of alfa-linoleenzuur een significante invloed heeft op de triglycerideniveaus, en het bewijs is tegenstrijdig op dit gebied. De American Heart Association(American Heart Association) heeft aanbevelingen gepubliceerd voor docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Een gekwalificeerde medische zorgverlener moet worden geraadpleegd voordat suppletie wordt gestart vanwege het risico op bloedingen door omega-3-vetzuren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here