Volgens een nieuwe studie kan het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anthocyanines, zoals bosbessen en aardbeien, het risico op een hartaanval bij vrouwen verminderen.

Anthocyanines, antioxidantverbindingen die flavonoïden worden genoemd, zijn de pigmenten (kleurstoffen) die veel planten produceren om de vogels en insecten aan te trekken die nodig zijn voor hun zaadverspreiding en bestuiving. Bosbessen hebben een hoog gehalte aan anthocyanines en daarom een ​​hoog antioxidantpotentieel. Wilde of wilde bosbessen, die in lage struiken groeien, bevatten hogere niveaus van bepaalde antioxidanten dan variëteiten die in hoge struiken groeien. Aardbeien (aardbeien) zijn ook rijk aan anthocyanines en andere flavonoïden.

In een studie gepubliceerd in het vakblad Circulation analyseerden onderzoekers gegevens van 93.600 vrouwen van 25 tot 42 jaar die deelnamen aan de Nurses’ Health Study II om de mogelijke relatie tussen de inname van anthocyanines en flavonoïden en het risico op een hartaanval te beoordelen. Gegevens over de inname van flavonoïden werden om de vier jaar verzameld door middel van vragenlijsten.

Tijdens de follow-upperiode van 18 jaar werden 405 hartaanvallen gemeld. De onderzoekers ontdekten dat een hogere inname van anthocyanines geassocieerd was met een lager risico op een hartaanval in vergelijking met deelnemers met de laagste inname. Bovendien, bij het beoordelen van de effecten van bepaalde voedingsmiddelen, koppelden ze het eten van een combinatie van bosbessen en aardbeien meer dan drie keer per week aan een verminderd risico op een hartaanval in vergelijking met het eten van minder dan drie porties. De onderzoekers merkten op dat ze geen verband zagen tussen de inname van andere flavonoïden en het risico op een hartaanval.

De auteurs van het onderzoek concludeerden dat het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anthocyanines het risico op een hartaanval bij vrouwen kan verminderen, maar er is aanvullend onderzoek nodig om deze bevindingen beter te beoordelen en om de mogelijke effecten te beoordelen van een toenemende inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anthocyanines.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here